Gamification

Gamification

Cum sprijină jocurile redefinirea implicării în e-learning

Într-o lume aflată într-un proces intens de digitalizare, așteptările sunt ca totul să fie rapid și interactiv. Un studiu recent realizat pentru gigantul Microsoft a relevat că, o dată cu evoluția tehnologică, consumatorii și-au pierdut răbdarea. Așadar, ai doar 8 secunde la dispoziție înainte ca aceștia să ia o decizie, sunt sau nu atrași de conținutul prezentat. Conținutul materialelor e-learning nu poate ignora această realitate, tocmai de aceea apar mereu noi metode a asigura implicarea publicului. Informația prezentată devine din ce în ce mai relevantă și mai interactivă, scenariul este personalizat și bine dimensionat. Introducerea jocurilor în e-learning face parte din această nouă orientare.

Gamificarea în învățare joacă un rol esențial pentru că ajută la relaxare și la simplificarea conceptelor. Elementele specifice jocurilor sunt cele care asigură interactivitatea și care atrag utilizatorii. În plus, jocurile sunt adoptate cu ușurință, indiferent de vârstă. Elementul cheie este introducerea acestora la momentul potrivit în scenariu și trasarea lor în concordanță cu obiectivele urmărite.

Definirea învățării cu ajutorul jocurilor

O definiție generală a conceptului: o joacă serioasă care influențeaza rezultatele învățării. Bineînțeles, gamificarea nu este un joc, ci presupune unui proces, un scenariu foarte bine construit pe baza căruia informația este împărțită și transmisă adulților. În general, învățarea prin gamificare este construită pentru a echilibra balanța între conținut și abilitatea „jucătorilor” de a reține și aplica conținutul în contexte reale.

Componentele principale

Într-un joc, sunt câteva elemente esențiale care definesc parcursul. Acestea au fost preluate și integrate în e-learning.

  1. Competiția
    Utilizatorii sunt motivați de competiția cu ei sau cu ceilalți. Același principiu se aplică și pentru grupuri extinse. Scorurile, clasamentele vor motiva adulții să performeze și să își dezvolte constant abilitățile.
  2. Implicarea
    Factorii determinanți sunt: provocarea, curiozitatea, oferirea controlului și elementele supriză. În jocuri, sunt utilizați intens, iar asocierea cu interactivitatea materialului reprezintă una din metodele preferate de determinarea a implicării.
  3. Recompensele imediate
    Pentru a menține viu interesul cursantului, este important ca acesta să primească o recompensă la finalul jocului. Aprecierea poate fi manifestată prin puncte, diplome, premii sau acces la alte materiale (alt nivel de dezvoltare).

Combinația optimă între elemente de gamificare și design instructional se traduce în dezvoltarea unui conținut util care va răspunde obiectivelor presetate. Dacă vrei să vezi cum poți transforma un conținut obișnuit într-o joacă serioasă, trimite un e-mail la adresa [email protected] .